startpagina  introductie   gastenboek

wie zijn wij Onze gte camping Onze honden Drent de dieren aromatherapie Favorieten Boudy Wendelin Tjitske Ayla Themke Utske Bieke Cenne hondenfoto'sstamb.Utske


Utske Tjitske 
de Sous la Chapelle

 

 

 

Utske Tjitske de Sous la Chapelle is geboren op 15 september 2003 uit het tweede nest van Tjitske Bieke van het Jagerslatijn, een Drentsche Patrijshond. Utske is trouw, aanhankelijk en gehoorzaam. 

Utske is helemaal verzot op het rondrennen in de wei. Als we de varkens of kippen gaan voeren staat ze al te springen om mee te mogen. Zeker als de andere honden ook meegaan. Gaten graven is ook een grote hobby van haar, op zoek naar muizen en mollen. Als broer Udo er is, is dat haar grootste speelkameraad, anders speelt ze vooral met Themke. Verder is ze een echte knuffelaar, ze ligt graag met haar kop op schoot naast je op de bank.  Zo groot als ze al is, ze laat zich nog steeds graag door moeder Tjitske schoon likken. 

Op 18 november 2004 zijn haar ogen getest en werden heupfoto's gemaakt. Ze is PRA vrij en heeft HD classificatie A. Ook bij de ogentest op 8 december 2005 was ze PRA-vrij. Op 27 december 2006 wederom een ogentest, de uitslag: PRA- en Cataract-vrij. Ook de test van 16 januari 2008 gaf PRA- en Cataract-vrij.

Op 2 februari 2005 is Utske in Dijon geopereerd aan haar linkerpoot. Ze had een vergroeiing aan haar poot, waardoor er teveel druk op de elleboog kwam. Daardoor was een stukje bot afgebroken en was er arthrose ontstaan. De arts heeft het losse botstukje weggehaald en de wildgroei aan het bot. De operatie is goed gegaan, maar vervolgens mocht ze 8 weken lang niet spelen, rennen en wandelen. Dat is moeilijk voor zo'n actieve, speelse hond! De andere poot moet ook geopereerd worden, dat zal in mei gebeuren. De oorzaak van de vergroeiing is niet te achterhalen, oorzaak kan een trauma zijn, b.v. als ze met grote kracht op haar twee voorpoten is beland als jonge pup, het kan ook een geboorte-afwijking zijn.
Op 11 mei werd Utske weer geopereerd, nu aan haar rechterpoot. De operatie ging prima en ze herstelde snel. Weer waren die eerste 8 weken erg moeilijk, want als je zoveel energie hebt en je mag niet rennen, niet spelen en zelfs bijna niet wandelen begrijp je de wereld niet meer zo. Gelukkig bleek het na die 8 weken allemaal goed geheeld en kan ze weer naar hartenlust rennen en spelen.

Op 19 februari 2006 is Ruud met Utske naar een expositie in Bourg-en-Bresse geweest, waar ze door de heer Pierre Derouet is geconfirmeerd. Daarnaast kreeg ze de kwalificatie eerste uitmuntend, CAC en CACIB. Haar broer Udo werd BOB. Op de expositie van 3 september 2006 in Nevers kreeg ze van de heer Laurent Pichard de kwalificaties eerste uitmuntend, CAC, CACIB; haar broer Udo werd wederom BOB. Van de heer Pierre Derouet kreeg ze op de nationale expositie in Villefranche op 17 november de kwalificaties eerste uitmuntend, CAC en BOB en op 6 mei behaalde ze op het Frans Kampioenschap bij keurmeester J. Goubie 1e uitmuntend, CAC, CACIB en BOB, en daarmee heeft ze alle punten en is ze, net als haar moeder, ook Frans kampioene.

Na lang wikken en wegen hebben we in 2008 besloten Utske niet te laten dekken. Ten eerste omdat de artsen niet met zekerheid kunnen zeggen of de afwijking in haar poten erfelijk is of een gevolg van een trauma is, en ten tweede omdat we er niet zeker van zijn dat ze een nestje, en vervolgens het afstaan van de pups mentaal goed kan verwerken. Jammer, want ze heeft een erg lief karakter en is heel gemakkelijk in de omgang, maar ze laat zich door de anderen nog weleens gemakkelijk opzij schuiven.

Kijk voor foto's van Utske in haar fotoboek, klik voor haar stamboom hier.

 

 

naar begin pagina                     

Copyright 2003 Trudie Willemse. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 03/12/06 14:07:55 -0500 .