startpagina  introductie   gastenboek

wie zijn wij Onze gîte camping Onze honden Drent de dieren aromatherapie Favorieten
dierenfoto's

 

De andere dieren van

Les Grands Champs

 

De Koeien:

Eind maart 2001 kochten we onze eerste koe, Bella, een Prim' Holstein van 8 jaar oud. Zij was nooit gemolken, maar altijd gebruikt als pleegmoeder voor weeskalfjes. Het was een hele lieve en makke koe, en ze liet zich gemakkelijk melken.

 

 

We hebben Bella laten dekken door een stier van de buurman, een Charolais. Het kalf, Nikita, werd in maart 2002 geboren en hebben we in augustus verkocht.

Omdat we wel wat meer melk wilden hebben kochten we in september 2002 onze tweede koe, Philina, een Brune de Suisse (ook wel Brune des Alpes genoemd) van bijna drie jaar oud. Zij was hoogdrachtig en haar kalf, Thiemo, werd dan ook begin oktober geboren. We hebben het kalf binnen twee weken verkocht. De hoeveelheid melk en de samenstelling ervan deden ons besluiten Bella te verkopen en daarvoor in de plaats een andere koe te kopen. 

Dat werd Sucrette, een Montbéliarde van ruim vier jaar. 
Haar kalf, Ursula, werd eind januari 2003 geboren. Ook dat kalf hebben we binnen twee weken verkocht. De koeien Philina en Sucrette zorgen dagelijks voor ongeveer 40 liter melk, waarvan diverse producten worden gemaakt, zoals b.v. kaas, boter, karnemelk, yoghurt en kwark. Voor meer informatie hierover klik op kaasmakerij.

Actuelere informatie zie de pagina actualiteiten.

 

de geiten De geiten: 

In januari 2002 kochten we onze eerste melkgeiten, Alpi, Esmé, Ietje en Tosca. Alleen Esmé moest nog werpen, en dat gebeurde in maart, toen Roelie werd geboren. In de zomer kochten we Bouckie, een bokje, om de geiten te dekken. Helaas overleed Ietje eind december, en Bouckie in april. We hebben ter aanvulling begin 2003 drie drachtige geiten bijgekocht, Gislaine, Panique en Thekla. 


In januari en februari hebben de geiten geworpen, alle bokjes op één na hebben we verkocht. De vijf geitjes, Ulka, Ulrike, Ursula, Ursina en Ute hebben we gehouden. Helaas overleed Gislaine in augustus van dit jaar. Voor actuelere informatie zie de pagina actualiteiten.

De geiten leveren dagelijks melk voor een overheerlijke Tomme of een lekker vers geitenkaasje.

de vijf geitjes met het bokje


De schapen:

We begonnen in juli 2000 met negen schapen. Vier van de lammeren van het eerste jaar hebben we gehouden, alle overige lammeren en de eerste schapen hebben we inmiddels verkocht. Met z'n vieren moeten ze de weiden in de wintermaanden met hun hoefjes onderhouden. Voor actuelere informatie zie de pagina actualiteiten.


De varkens:

de varkens Toen we in april 2001 begonnen met het maken van kaas, werden we direct geconfronteerd met de grote hoeveelheid vloeistof die daarbij overblijft, de wei. Deze is erg gezond, maar met twee mensen, vier honden en twee paarden maak je dat niet op, en weggooien is zonde. Dus kochten we ons eerste biggetje, Porcki, 8 weken oud; hij genoot van de wei, en groeide er flink van. In december verdween hij in de diepvries. 

Het tweede varken volgde in het voorjaar van 2002, en ook dat verdween maart 2003 in de diepvries.

In mei kwamen daarvoor in de plaats Bep en Toos. Zij leven dus van de wei, en verder krijgen ze alles wat er aan etensresten is, zoals schillen, groenteafval, restjes brood, etc. Zij zijn erg blij als er gasten in de gîte of op de camping zijn, want  dan krijgen ze extra veel. Ook eikels en kastanjes vinden ze heerlijk. Voor actuelere informatie zie de pagina actualiteiten.

 

De kippen:

De kippen zorgen voor de verse eieren en voor een lekker stukje vlees. Ze scharrelen hun kostje bij elkaar in het vrije veld (en mest is blijkbaar ook erg lekker), en krijgen voor de nacht in het hok een handje graan.

kippen op mest

 


 

De konijnen:

De konijnen krijgen dagelijks verse bladeren van paardenbloemen, sla, wilde wortel, kool, etc. Ze zijn er dol op. 

 

Monique, de grote pony

Het paard:

Met de verhuizing uit Nederland kwamen onze twee paarden, 
Sjouke en Monique, mee. Sjouke overleed in 2002 en Monique, 
een grote pony van 28 jaar, geniet van haar oude dag op de 
weiden rondom ons huis. Voor actuelere informatie zie de pagina actualiteiten.

 

Zie voor meer foto's van onze dieren het fotoboek.

 

naar begin pagina                     

Copyright © 2003 Trudie Willemse. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 03/12/06 14:07:55 -0500 .