startpagina  introductie   gastenboek

wie zijn wij Onze gîte camping Onze honden Drent de dieren aromatherapie Favorietenomgeving kaas maken overz.03-05 actualiteiten Fotoboek1

 


Even voorstellen: wie zijn wij,
wat en waar is
Les Grands Champs


Wie zijn wij?

Wij zijn Ruud en Trudie Willemse en hebben, samen met onze honden en onze paarden, het drukke Nederland in juli 2000 verruild voor het rustige Les Grands Champs. Ruud is fotograaf en had in Nederland een eigen fotostudio. Hij maakte o.a. portretten, bruidsreportages en deed veel technische fotografie. Alle fotospullen zijn wel meegegaan naar Frankrijk, maar tot nu toe is er nog geen tijd geweest ze te gebruiken. Trudie was in Nederland in het bankwezen werkzaam, de laatste periode als productspecialist. We hebben ervoor gekozen het werk in Nederland te stoppen, ons huis te verkopen, en een ander bestaan op te bouwen op Les Grands Champs, ver weg van stress, overvolle wegen, luchtvervuiling en lawaai.


Wat en waar is Les Grands Champs?

Les Grands Champs is een kleine boerderij (een "fermette"), gebouwd in 1863, met 5 ha weide en een stukje bos. Les Grands Champs ligt bijna aan het eind van een dalletje, op een hoogte van 400 m, omzoomd door bergen (heuvels) van zo'n 600 m. Rondom het huis zijn weiden, en direct achter de weiden beginnen de bossen. Les Grands Champs behoort bij de gemeente 
La Chapelle sous Uchon, een dorpje met een kleine 200 inwoners. Het dorpje La Chapelle ligt op zo'n 3 km bij ons vandaan. Het ligt in Zuid-Bourgondië, in het departement "Saône et Loire".

Les Grands Champs heeft vier gebouwen, 
2 "bovenweiden", de "benedenwei", de wei "over het water" en het "bos".

plattegrond

De gebouwen zijn: het gebouw waarin zich ons woonhuis, een klein stalletje, de gîte, de kaasmakerij en het campingsanitair bevinden; het gebouw waarin aan de ene kant de garage en hooiopslag zijn en aan de  andere kant de stal voor de koeien en de geiten; het "bakhuis", waarin een houtgestookte broodoven en waaronder de cave (gewelfde kelder) voor de rijping/opslag van de kaas, met daaraan de varkensstal en het kippenhok en tot slot de "studio", waarin o.a. de praktijkruimte voor de aromatherapie is, en waaronder zich ook een cave bevindt.

Wat doen we op Les Grands Champs?

Ons doel is, in ons eigen levensonderhoud en dat van de dieren te kunnen voorzien door middel van datgene, wat Les Grands Champs oplevert. Voor de melk en voor het maken van kaas en andere zuivelproducten hebben we twee koeien en enkele geiten, voor het vlees twee varkens, voor eieren en vlees kippen en voor vlees een paar konijnen. Voor het fruit hebben we twee boomgaardjes aangeplant, en voor de groente is een moestuin aangelegd. Om ook in het vroege voorjaar en late najaar nog wat groente te kunnen verbouwen hebben we een kas geplaatst. We willen nog een aantal akkertjes aanleggen om wat veevoer te kunnen verbouwen, een eerste akkertje is inmiddels in gebruik. We proberen op een zo natuurlijk mogelijke manier met onze dieren te leven van wat de grond en de dieren opbrengen. Dat betekent o.a., dat we in de moestuin en op de akkertjes geen gebruik maken van gif, en dat de dieren voer krijgen dat bestaat uit een door ons zelf samengestelde granen-pulp mélange en hooi. Als één van ons of één van de dieren wat mankeert, maar ook preventief, proberen we zoveel mogelijk natuurlijke middelen in te zetten, zoals etherische oliën (zie onder aromatherapie voor nadere uitleg), planten, Bach-bloesems en homeopatische middelen. Uiteraard doen we een beroep op een (dieren)arts als dat nodig is. Daarnaast hebben we een gîte, een huurcaravan en een camping à la ferme met maximaal zes plaatsen.


In grote lijnen de periode juli 2000
tot augustus 2003:

het jaar 2000:

Toen wij uit Nederland vertrokken hadden wij vier honden, Boudy, Wendelin, Tjitske en Ayla,  en twee paarden, Sjouke en Monique  (Sjouke is in september 2002 op 26-jarige leeftijd overleden). In juli 2000 hebben we direct negen schapen gekocht om de weiden te begrazen, want deze waren de 

laatste jaren niet onderhouden en nauwelijks begraasd, en dan voeren braam, brem, meidoorn e.d. snel de overhand. Het eerste jaar was dan ook het voornaamste werk het maaien van opslag in de twee weiden links- en rechts boven het huis. 

Onder een grote eik in het midden van de twee "bovenweiden" is een waterput, die de laatste jaren niet meer gebruikt was. Deze hebben we schoongemaakt en geactiveerd, zodat we daar nu een groot deel van het jaar water uit hebben (uiteraard naast de gewone waterleiding), in elk geval voor de dieren en voor de moestuin, en voor een deel ook voor het huis. In de rechter bovenwei heeft Ruud een boomstam uitgehold en daarvan een waterbak gemaakt, deze is aangesloten op de bron voor de watertoevoer. 

Er werden twee boomgaardjes aangeplant, de ene met enkele kersen-, pruimen-, appel- en perenbomen, de andere met enkele perzik-, abrikozen en amandelbomen. In de winter zijn we begonnen met de verbouw van een stalletje tot kaasmakerij en sanitair voor de camping.

het jaar 2001:

In 2001 hebben we de plek onder de waterput, die ooit, in een ver verleden, ook moestuin moet zijn geweest, ontgonnen tot moestuin. Met de trekker werden vele brem-, braam en rozenstruiken uitgetrokken en met de hand de vele brandnetels en ander onkruid. Een nieuwe omheining werd geplaatst en, na een aantal keren ploegen en frezen, konden in de zomer de eerste groentes worden gezaaid. 

Ook zijn we toen begonnen met de gîte. Daarvoor moesten uit een oude stalruimte zo'n 25 m² grote, zware keien worden weggehaald, en moest de vloer uitgegraven worden. Daarna kon met de aanpassing van het gebouw worden begonnen, en in de zomer van 2002 was de gîte bruikbaar.

winter 2002 - eerste helft 2003:

In de winter van 2002/2003 hebben we aan de bovenrand van de benedenwei een stuk wei ontgonnen zodat we daar in het voorjaar wat voederbieten konden zaaien en aardappelen konden planten.

Door de grote droogte dit jaar (na februari is er nauwelijks meer regen gevallen)  en de langdurig erg hoge temperaturen is de opbrengst uit de moestuin helaas erg slecht, wegens watertekort mag er niet gesproeid of begoten worden. Ook de fruitboompjes hebben het zwaar te verduren, het fruit is inmiddels grotendeels verdroogd en afgevallen. In de in het voorjaar geplaatste kas staan tomaten, komkommers, paprika's, augurken en meloenen; tot nu toe groeien die redelijk, zij het met wat vertraging. 

De conditie van de beide bovenweiden is door de droogte erg slecht, er kon niet worden gehooid. De dieren moeten worden bijgevoerd. Voor de komende winter is er al een groot tekort aan hooi aangekondigd, de dieren zullen met stro en extra granen-pulp mélange moeten worden gevoerd. Voor actuelere informatie zie op de actualiteiten-pagina.

 

naar begin pagina                     

Copyright © 2003 Trudie Willemse. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 03/12/06 14:07:55 -0500 .