startpagina  introductie   gastenboek

wie zijn wij Onze gîte camping Onze honden Drent de dieren aromatherapie Favorieten
fokken rasstand. Tjitske1/1 Tjitske2/1 Tjitske3/1 Themke1/1 Themke2/1

 

Fokken met een Nederlandse 

rashond in Frankrijk 

 

Inschrijving LOF

Om de pups te kunnen inschrijven in het Franse stamboek, het LOF (Livre des Origines Français), moet de moederhond ingeschreven zijn in het LOF. Ondanks de stamboekinschrijving in Nederland (Tjitske is in Nederland geboren en had dus een Nederlandse stamboekinschrijving) is een confirmatie in Frankrijk verplicht voor opname in het definitieve LOF. Bij de confirmatie wordt gekeken of de hond voldoet aan de rasstandaard en of er geen (erfelijke) afwijkingen zijn; dit is voor het behoud van de zuiverheid van de rassen. Het kan b.v. voorkomen dat een hond op de expositie uitmuntend krijgt maar bij de confirmatie niet geconfirmeerd wordt omdat de schofthoogte te hoog of te laag is.  Ook de reu moet ingeschreven zijn in het Lof of, als de reu buiten Frankrijk woont, in het stamboek van dat betreffende land. 

Op 11 januari 2002 is Tjitske geconfirmeerd met de beoordeling uitmuntend. Voor de confirmatie hebben we haar helaas moeten laten tatoeëren, want de Nederlandse chip die Tjitske heeft kon op dat moment nog niet worden geregistreerd in Frankrijk. Inmiddels is in Frankrijk de chip ook in gebruik als identificatiemethode, en kunnen ook buitenlandse chips worden gelezen. 

Op 16 mei 2004 is Themke geconfirmeerd met de beoordeling uitmuntend.

"Certificat de saillie", aangifte van dekking:

De dekking van de teef moet door middel van een "certificat de saillie" binnen vier weken na de dekking worden gemeld bij de SCC, de Société Centrale Canine. Als de reu buiten Frankrijk woont, moet een kopie van de stamboom van de reu meegestuurd worden. 

 

"Déclaration de naissance", geboorteaangifte:

Binnen twee weken na de geboorte van de pups moet de "déclaration de naissance" bij de SCC worden ingediend; op dit formulier wordt het aantal pups en hun sekse aangegeven. 

 

"Demande d'inscription de portée", verzoek tot inschrijving van het nest:

De aanvraag voor inschrijving in het LOF van het nestje, de "demande d'inscription de portée" moet binnen zes maanden na de dekking bij de SCC worden ingediend, en kan niet eerder plaats vinden dan na de identificatie, door middel van tatoeage of chippen, van de pups. Op dit formulier dienen ook de namen van de pups te worden vermeld. Jaarlijks wordt een letter van het alfabet aangewezen waarmee de eerste naam van stamboekdieren moet beginnen, voor het jaar 2002 was dat de letter "T", voor 2003 is dat de letter "U", voor 2004 de letter "V", voor 2005 de letter "A", voor 2006 de letter "B" en voor 2007 de letter "C".

 

Identificatie en eerste enting:

De identificatie van de pups wordt door de dierenarts gedaan, in principe tegelijkertijd met de eerste puppyenting. De pups moeten minimaal acht weken oud zijn voordat ze verkocht mogen worden, en de dierenarts geeft de pups de enting dan ook niet eerder. 

 

"Certificat de naissance", geboortebewijs:

Als aan al de eerdergenoemde formaliteiten is voldaan wordt door de SCC voor de pups een geboortebewijs, een "certificat de naissance" afgegeven. Dit is een "inscription provisoire" (een voorlopige inschrijving) in het LOF. Voor de honden waarmee niet gefokt gaat worden is deze inschrijving gelijk aan de inschrijving zoals die in Nederland in het stamboek bij de Raad van Beheer is. Wil men echter gaan fokken met de hond, dit geldt zowel voor de reu als voor de teef, dan moet de hond geconfirmeerd worden en vindt definitieve inschrijving in het LOF plaats. Voor de Drentsche Patrijshond kan confirmatie vanaf een leeftijd van 15 maanden plaats vinden. Confirmatie is dus alleen van belang voor honden waarmee gefokt gaat worden. Voor Themke hadden wij dus een "Certificat de naissance", maar op 16 mei 2004 is ze geconfirmeerd, waarna dit omgewisseld is voor de "Pedigree - Livre des Origines Français", de definitieve stamboom.

 

Opname in het stamboek buiten Frankrijk:

Met het "certificat de naissance" kan een hond in het land waar hij komt te wonen opgenomen worden in het stamboek van dat betreffende land. Daarvoor is meestal wel een exportstempel van de SCC nodig.

 

 

 

naar begin pagina                     

Copyright © 2003 Trudie Willemse. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 03/12/06 14:07:55 -0500 .